Powered by
Zircular Zeewiervoer
Duurzame productie- en consumptiepatronen is een van de aandachtsgebieden en ook voor Nederland van nationaal en regionaal belang. In dit kader wordt onderzocht hoe de eiwitproductie- en consumptieketen efficiënter en duurzamer gemaakt kan worden.
Extractie van pectines uit uienschillen
Bij de verwerking van uien ontstaan grote volumes aan droge uienschillen (vellen van buitenste rokken), een agro-reststroom die oploopt tot 30 Kton per jaar. In de praktijk worden uienschillen laagwaardig benut, of betaalt de producent afvoerkosten. Uienschillen bevatten echter meerdere waardevolle componenten (o.a. pectine, eiwitten en quercetine).
Growing Leather
Het groeiende bewustzijn van consumenten van het toenemende probleem met de vee- en vleesproductie als gevolg van de hoge stikstofemissies en de daarmee samenhangende impact op klimaatverandering stimuleert de consumptie van plantaardige vegetarische alternatieven.
Bio Iso (RAAK MKB)
De huidige focus op energiesparing leidt echter steeds vaker tot een onprettig binnenklimaat en zelfs tot ongezonde gebouwen.
Ontwerpen met snel hernieuwbare materialen
SHM (snel hernieuwbare materialen) komen voort uit de natuur. Tijdens hun groei halen zij CO₂ uit de lucht. Kennis en ervaring uit dit project is gebundeld in een uitgebreid (te downloaden) naslagwerk.
Biologische afbreekbaarheid biohars
Dit project onderzoekt hoe je met, vanuit een grote computerdatabase speciaal geselecteerde, schimmels een aantal thermohardende bioharsen kunt afbreken.