MNEXT > Nieuws > Van cashewnootschillen naar duurzame coatings

2 april 2025

Van cashewnootschillen naar duurzame coatings

In het onderzoeksproject Totally Nuts, komen onderzoek, onderwijs en innovatie samen. MNEXT is de leadpartner binnen dit project, een praktijkgericht onderzoek naar het hergebruik van reststromen, zoals cashewnootschillen, voor milieuvriendelijke coatings en kunststoffen. Het project richt zich op de ontwikkeling van duurzame en circulaire materialen, in samenwerking met diverse partners, waaronder Hogeschool Rotterdam. Christophe Minkenberg, hoofddocent-onderzoeker, en derdejaars student Luca Spruyt delen hun ervaringen en inzichten.

Innovatie en duurzaamheid in onderzoek

Het doel van Totally Nuts is om biobased alternatieven te ontwikkelen voor chemische stoffen die momenteel in coatings en kunststoffen worden gebruikt. Door reststromen zoals cashewnootschillen te benutten, wordt niet alleen afval verminderd, maar worden ook nieuwe duurzame toepassingen ontwikkeld. Een belangrijke stof in dit proces is cardanol, een olie die wordt gewonnen uit de schillen van cashewnoten. Cardanol heeft unieke eigenschappen die het geschikt maken voor het maken van coatings en harsen. “Bij cashewnoten wordt  meestal aan eten gedacht, maar de schillen bevatten veel waardevolle stoffen,” zeg Minkenberg. “Door deze restproducten te gebruiken, wordt afval verminderd en creëren we duurzame materialen.” Cardanol wordt verder onderzocht voor toepassingen in biobased kunststoffen, die sterk en mogelijk herbruikbaar zijn. Het Totally Nuts project onderzoekt daarnaast hoe deze materialen opgeschaald kunnen worden voor industriële toepassingen.

Onderwijs en Onderzoek: De kracht van samenwerking

Het Totally Nuts-project is niet alleen een onderzoeksproject, maar ook een leermogelijkheid voor studenten. Christophe Minkenberg integreerde het project in zijn onderwijs aan Hogeschool Rotterdam. “Dit project biedt studenten een unieke kans om direct bij te dragen aan actueel en relevant onderzoek,” legt Minkenberg uit. “Door praktijkgericht onderzoek te koppelen aan hun studie, leren ze hoe duurzaamheid en chemie in de praktijk samenkomen.” Studenten voeren experimenten uit in het  laboratorium, analyseren resultaten en werken nauw samen met onderzoekers en bedrijven.

Luca’s praktijkervaring

Luca Spruyt, derdejaars student Chemie aan Hogeschool Rotterdam, is een van die studenten die zijn kennis in de praktijk heeft kunnen toepassen. Luca Spruyt kwam voor het eerst in aanraking met cardanol en groene chemie tijdens een keuzemodule aan de Hogeschool Rotterdam. Dit wekte zijn interesse in biobased materialen, en toen hij de kans kreeg om dit verder te verkennen in een stage bij MNEXT-Avans Hogeschool, zag hij dit als een mogelijkheid om zijn kennis te verdiepen. “Dankzij die eerdere ervaring kon ik snel aan de slag,” vertelt hij.

Tijdens zijn stage bij MNEXT-Avans Hogeschool werkte Luca aan het derivatiseren (chemisch aanpassen) van cardanol, met als doel het geschikt te maken voor epoxyharsen. Onder begeleiding van Erik Rump en Moctar Coulibaly van MNEXT-Avans  en Christophe Minkenberg experimenteerde Luca met een tweestapsproces waarbij de chemische structuur van cardanol wordt aangepast, zodat het geschikt wordt voor coatings. “Het idee is dat enzymen de chemische veranderingen kunnen aanbrengen zonder schadelijke stoffen te gebruiken,” legt Minkenberg uit.

“Het mooie was dat de eerste stap volledig zonder het gebruik van schadelijke chemische oplosmiddelen kon worden uitgevoerd,” zegt Luca trots. “Het enzym werkt niet altijd optimaal, en sommige reactiemiddelen verlagen de enzymactiviteit,” legt hij uit. Toch vond hij in literatuurstudies aanwijzingen dat de reactie mogelijk moest zijn, wat hem motiveerde om door te zetten.

Resultaten en toekomstperspectief

Aan het einde van zijn stage had Luca waardevolle resultaten opgeleverd, waaronder de eerste stappen naar een werkbare epoxyhars. Luca’s werk legt een belangrijke basis voor de verdere ontwikkeling van het materiaal, maar de uitdaging rond de enzymatische epoxyvorming blijft bestaan. “Het is nu aan volgende onderzoekers om het materiaal verder te testen en optimaliseren,” vertelt hij.

Samen bouwen aan een duurzame toekomst

Het Totally Nuts-project laat zien hoe praktijkgericht onderzoek en onderwijs elkaar versterken. Studenten zoals Luca dragen direct bij aan innovatieve oplossingen voor de industrie, terwijl ze waardevolle ervaring opdoen. De samenwerking tussen onderzoekers, studenten en bedrijven maakt Totally Nuts tot meer dan een onderzoeksproject: het is een inspirerende leerervaring en een concrete stap richting een circulaire toekomst. Avans Hogeschool en Hogeschool Rotterdam laten hierin zien hoe samenwerking tussen toegepaste universiteiten bijdraagt aan duurzame innovaties en onderwijs.

 

Voor meer informatie over het project neem contact op met: Qian Zhou