“Van niets iets maken”, een veelgebruikte uitspraak met een mooie boodschap. Maar om circulaire sportproducten te maken zijn er toch echt materialen nodig. Hier speelt de duurzame facilitaire keten van SAAR Sport een belangrijke rol, vertelt Wilner Acosta: “SAAR Sport heeft op verschillende (sport)plekken inleverstations voor gebruikte bidons. Mensen kunnen dan zelf hun bidons inleveren, of ze worden een handje geholpen. Zo vergeten mensen blijkbaar vaak hun bidons in sportscholen, die worden dan op den duur gedoneerd. Ook is het normaal dat wielrenners bij grote evenementen gloednieuwe bidons krijgen, die daarna worden weggegooid. Door deze inleverstations kunnen we deze materialen recyclen en circulair inzetten.”

Aan de slag met gerecycled bidon materiaal
Het Biopolymeer Applicatie Centrum (BAC) is aan de slag gegaan met het scrapmateriaal van bidons om de eigenschappen te bepalen en te testen welke sportproducten hiervan gemaakt kunnen worden. “Het scrapmateriaal bestaat uit kleine plastic ‘korrels’ in allerlei kleuren. Stap 1 is deze korrels compounderen – door een matrijs persen – tot compoundkorrels. Het scrapmateriaal heeft een aantal zwarte elementen, waardoor het geëxtrudeerde materiaal volledig zwart wordt na het samenvoegen van alle kleuren. Daardoor moet je dus een product vinden waarbij het geen probleem is dat het een zwarte kleur heeft. Wat ook meteen duidelijk werd, is dat het heel flexibel materiaal is. Niet alle bekende plasticproducten zijn dus functioneel te maken.”
Vervolgens heeft Wilner meerdere opties voor producten getest. De uitkomsten waren gemengd, maar iedere uitkomst is een resultaat. Trekstaven zijn succesvol uit het spuitgiet productieproces gekomen. Deze trekstaven gebruiken wij bij MNEXT om de fysische en mechanische eigenschappen van het recyclede materiaal te bepalen, zoals elasticiteit en treksterkte. Zo ook tijdens dit project, het materiaal wordt dus meteen weer nuttig gebruikt. De tests met 3D-printfilament – het productiemateriaal voor 3D-printers – gaven wisselende resultaten. Een filament met een dikte van 1,75 mm bleek stabieler te zijn tijdens de verwerking dan het dikkere filament van 2,85 mm. Hierdoor is het in principe een geschikte optie voor bedrijven in de 3D-print wereld die met gerecyclede materialen willen werken, met name het dunnere filament.”

Er wordt ook getest met andere productideeën, zoals medailles en lampenkappen. De komende periode zal uitwijzen welke producten daadwerkelijk de tests zullen doorstaan. Het hoogtepunt is echter al wel bekend: een podium dat gepresenteerd zal worden bij het World Cup Schaatsen Kwalificatietoernooi, dat van 8 tot 10 november plaatsvindt in Thialf Stadion. “Een podium dat compleet bestaat uit dit gerecycled bidonmateriaal is te flexibel. De eerste versie is met een frame van staal gemaakt met daarop platen van bidonplastic. We zijn bezig om uiteindelijk het hele podium van gerecycled materiaal te maken. Zo kunnen sporters en fans ervaren wat er met gerecycled materiaal mogelijk is.”
Van Bidon naar Circulair Sportproduct
Het ‘Van Bidon naar Circulair Sportproduct’ project is een samenwerking tussen MNEXT en SAAR Sport. Dit project wordt gefinancierd door Innofest x SIA Sport 2024.
Voor vragen over dit project kun je contact opnemen met Werner Muller via ww.muller@avans.nl.