Nieuws

Reset

16 april 2025

Groene coatings die beschermen – en daarna verdwijnen

Hoe kunnen coatings hun beschermende functie behouden en tegelijk op natuurlijke wijze afbreken? Het GreenCoat-project gaat deze uitdaging aan door samen met MNEXT, Stahl International B.V. en PUROC de afbreekbaarheid van veelgebruikte coatings zoals polyurethaan en epoxy te verbeteren. Door middel van kennisontwikkeling en praktijkgericht onderzoek draagt dit project bij aan een duurzamere coatingsindustrie.

2 april 2025

Van cashewnootschillen naar duurzame coatings

Onderzoek, onderwijs en innovatie komen samen in de ontwikkeling van duurzame en circulaire materialen uit reststromen, zoals cashewnootschillen, voor milieuvriendelijke coatings en kunststoffen.

1 april 2025

Sneller naar een biobased coatingsindustrie

Hoe kan de verf-, inkt-, lijm- en kitindustrie verduurzamen zonder in te leveren op kwaliteit? De sector staat voor een belangrijke transitie: de overstap van fossiele grondstoffen naar biobased alternatieven. Het RECOAT-project speelt hierin een sleutelrol door innovatie, samenwerking en kennisdeling te stimuleren. MNEXT draagt bij door onderwijs te integreren en nieuwe kennis toegankelijk te maken, zodat bedrijven direct met biobased toepassingen aan de slag kunnen.

31 maart 2025

PODCAST: Biobased materialen als oplossing voor een duurzame toekomst

Biobased materialen kunnen een grote rol spelen in de transitie naar een circulaire en klimaatneutrale samenleving. Maar waarom verloopt die transitie zo traag? En wat is nodig om dit te versnellen? Tijdens deze podcast van Living Ecosystem gingen onze experts –Maaike Lycklama à Nijeholt (Hogeschool Rotterdam), Thijs Rodenburg (Rodenburg Biopolymers) en Han van Kasteren (MNEXT/Avans Hogeschool)- hierover in gesprek, onder leiding van onze host Myrna van de Water (Hogeschool Rotterdam). De conclusie: samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven is essentieel om biobased materialen op te schalen.

27 maart 2025

Feiten en fabels over de thuisbatterij: wat moet je écht weten?

“Deze zomer trek ik de stekker uit mijn zonnepanelen!” Op verjaardagsfeestjes hoor je het steeds vaker. Maar waarom zou je stoppen met iets dat gratis energie oplevert? De afschaffing van de salderingsregeling en dalende terugleververgoedingen zorgen ervoor dat mensen opnieuw kritisch naar hun energiegebruik kijken. Het aanschaffen van een thuisbatterij kan daarbij een oplossing zijn. Voordat je deze stap zet, is het belangrijk om zowel de voordelen, nadelen en misverstanden goed te kennen. Arno Broeders en Sander van Gameren, onderzoekers van het lectoraat Smart Energy – een onderzoeksgroep binnen Avans Hogeschool die zich richt op praktijkgericht onderzoek naar slimme energieoplossingen - zetten de feiten voor je op een rij!

26 maart 2025

Nederlandse en Finse studenten strijden tegen en met elkaar tijdens de Biobased Battle 2025

Afgelopen week vond de derde editie van de Biobased Battle plaats, een vierdaagse competitie waarin Nederlandse en Finse studenten samenwerken om de beste praktische biobased oplossingen te presenteren voor actuele praktijkuitdagingen. Voor het eerst namen ook niet-technische studenten deel, wat voor nieuwe perspectieven zorgde op duurzame verdienmodellen, communicatie en technologie-integratie binnen circulaire toepassingen.

20 maart 2025

Yuverta-studenten dragen bij aan circulaire innovatie bij MNEXT

Voor het eerst lopen er twee Yuverta-studenten stage bij MNEXT. Kiki Bakker en Loise Hirschfeld werken tijdens hun eerstejaarsstage mee aan het ReJuice-project, dat zich richt op het verwaarden van de waardevolle stoffen uit sap dat vrijkomt uit reststromen van de landbouw en tuinbouw. Ze dragen bij aan de ontwikkeling van een groene seizoenskalender, een tool die inzicht biedt in wanneer welke reststromen beschikbaar zijn, zodat deze het hele jaar door optimaal benut kunnen worden.

19 maart 2025

Whitepaper: Circular Failure

Circulaire economie biedt enorme kansen, maar niet elk project slaagt. Wij onderzochten zestien grootschalige circulaire initiatieven met een totale investering van meer dan 2,5 miljard euro. Wat maakt het verschil tussen succes en mislukking? Uit ons onderzoek blijkt dat drie factoren cruciaal zijn: de financiële ruimte om door moeilijke periodes te komen, sterk en strategisch leiderschap, en een goed risicomanagement.

24 februari 2025

Een tweede leven voor mycelium biocomposiet

In de zoektocht naar duurzamere bouwmaterialen wordt mycelium steeds vaker geprezen om zijn potentieel. Het MycEoLA-project, een initiatief van MNEXT en meerdere partners, onderzoekt de mogelijkheden van mycelium biocomposieten, specifiek de schuimen en platen die in de bouw worden gebruikt. Het doel? Het ontwikkelen van circulaire oplossingen voor deze materialen, zodat ze niet als afval eindigen, maar een tweede leven kunnen krijgen. Dit project biedt antwoord op de vraag: “Wat gebeurt er met mycelium biocomposieten nadat ze hun functie in de bouw hebben vervuld?”