De Nederlandse uienteelt en –verwerking produceert ca. 30.000 ton uienvellen per jaar, waarvan ca. 20.000 ton in de omgeving van Kruiningen. Door deze grote hoeveelheid is het mogelijkheid om de uienvellenreststroom centraal te verwerken. Uienvellen hebben een hoog gehalte aan quercetine, wat als voedingssupplement, anti-oxidant en natuurlijke kleurstof kan worden gebruikt. Samen met de HOA, uienverwerkers Monie Nieuwdorp BV en Mol Fresh Food BV en de onderwijsinstellingen Hogeschool Zeeland en Avans Hogeschool (Centre of Expertise Biobased Economy) is onderzoek gedaan naar de technische en economische haalbaarheid naar de verwerking van de uienvellen. Dit project is mede gefinancierd door Provincie Zeeland.
Inderdaad…
Uit het onderzoek blijkt dat de raffinage van uienvellen technisch en economisch zeker haalbaar is. Voor het winnen van quercetine is een proces ontwikkeld waarin met enkele eenvoudige scheidingsstappen al een hoge zuiverheid behaald wordt. Door de centrale beschikbaarheid is de logistiek voor toevoer van de uienvellen niet duur. Als laatste is quercetine al bekend als voedingssupplement. Er is dus een bestaande afzetmarkt die in de toekomst zal groeien. De quercetine in deze producten kan één op één vervangen worden door quercetine uit uienvellen.
Voordelen
- Extra afnemer voor uienvellen van uienverwerkers
- Circulair en duurzaam gebruik van reststroom
- Milieuvriendelijk proces zonder extra chemicaliën
- Bekend product in de markt als voedingssupplement
Nabije toekomst
- Verdere ontwikkeling en opschaling raffinageproces naar productieschaal
- Produceren quercetine uit uienvellen voor marktonderzoek en testen toepassingen
20180101 t/m 20191231