Van fossiel naar biobased: een nieuwe waardeketen
Om biobased alternatieven breed inzetbaar te maken, bundelen bedrijven en kennisinstellingen binnen RECOAT hun krachten. Dit samenwerkingsverband, geïnitieerd door de Vereniging van Verf- en Drukinktfabrikanten (VVVF), Wageningen University & Research (WUR) en MNEXT, wordt ondersteund door de Topsectoren Agri&Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen via de Kennis op Maat (KoM) regeling.
Binnen het project krijgen coatingproducenten inzicht in de mogelijkheden van biobased grondstoffen en de nieuwste technologische ontwikkelingen. Hierdoor kunnen zij deze innovaties integreren in hun productieprocessen. Dit vraagt niet alleen om technische vooruitgang, maar ook om nauwe samenwerking tussen producenten en leveranciers van biogrondstoffen.
Kennis en tools voor de industrie
RECOAT ondersteunt bedrijven met praktische tools en kennisproducten, waaronder:
- Workshops en kennissessies waarin de nieuwste inzichten worden gedeeld.
- Een overzichtsboek met de actuele stand van biobased grondstoffen voor de coatingssector.
- Onderwijs- en trainingsmateriaal, zoals een Massive Open Online Course (MOOC) ontwikkeld door MNEXT, waarmee professionals en studenten toegang krijgen tot best practices en innovaties.
Naar een duurzamere sector
Hoewel de coatingssector zelf een relatief lage CO2-uitstoot heeft, dragen de fossiele grondstoffen bij aan de milieubelasting. RECOAT richt zich daarom op de ontwikkeling en toepassing van biobased alternatieven die niet alleen de milieu-impact verkleinen, maar ook nieuwe verdienmodellen voor de sector kunnen creëren. Zo helpt het project bedrijven toekomstbestendig te opereren en in te spelen op strengere milieuregels en veranderende marktvraag.
Met RECOAT zetten bedrijven, kennisinstellingen en sectorpartners samen een stap richting een circulaire en klimaatvriendelijke toekomst voor de coatingsindustrie. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen of neem contact op met Benno de Vries voor meer informatie.