MNEXT > Projecten > RECOAT

RECOAT

Hoe maken we de verf-, inkt-, lijm- en kitindustrie duurzamer zonder in te leveren op kwaliteit? De sector staat voor de uitdaging om fossiele grondstoffen te vervangen door biobased alternatieven. Het RECOAT-project versnelt deze transitie door innovatie, samenwerking en kennisdeling binnen de industrie te stimuleren. MNEXT richt zich binnen het project op onderwijs en het toegankelijk maken van nieuwe kennis, zodat bedrijven direct met biobased toepassingen aan de slag kunnen.

Van fossiel naar biobased: een nieuwe waardeketen

Om biobased alternatieven breed toepasbaar te maken, werken bedrijven en kennisinstellingen binnen RECOAT samen aan technologische oplossingen en nieuwe waardeketens. Het project is een initiatief van de Vereniging van Verf- en Drukinktfabrikanten (VVVF), Wageningen University & Research (WUR) en MNEXT, en wordt ondersteund door de Topsectoren Agri&Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen via de Kennis op Maat (KoM) regeling.

Kennisdeling en praktijkgerichte innovatie staat centraal. Coatingproducenten krijgen de kans om hun technische kennis over biobased grondstoffen te verhogen en krijgen een overzicht van wat er allemaal beschikbaar is. Hier kunnen ze uiteindelijk ook zelf mee in hun bedrijf gaan testen. Dit vraagt niet alleen om technologische ontwikkeling, maar ook om een nauwe samenwerking tussen producenten en leveranciers van biogrondstoffen.

Kennis en tools voor de industrie

Om bedrijven te ondersteunen bij de transitie naar biobased materialen, ontwikkelt RECOAT praktische tools en kennisproducten, zoals:

  • Workshops en kennissessies waarin de nieuwste inzichten met elkaar worden gedeeld
  • Overzichtsboekje met de actuele stand van biobased grondstoffen voor de coatingssector.
  • Onderwijs- en trainingsmateriaal, waaronder een Massive Open Online Course (MOOC) ontwikkeld door MNEXT, waarmee professionals en studenten eenvoudig toegang krijgen tot best practices en innovaties.

Naar een duurzamere sector

Hoewel de coatingssector zelf een relatief lage CO2-uitstoot heeft, vormen de fossiele grondstoffen een belangrijke bron van emissies. RECOAT richt zich daarom op de ontwikkeling en toepassing van biobased alternatieven, die niet alleen de milieu-impact verlagen, maar ook nieuwe verdienmodellen voor de sector kunnen creëren. Dit helpt bedrijven om toekomstbestendig te opereren en in te spelen op strengere milieuregels en marktvraag.

Met RECOAT zetten we samen een stap richting een circulaire en klimaatvriendelijke toekomst voor de coatingsindustrie.

Meer weten over RECOAT? Houd de updates in de gaten of neem contact op met Benno de Vries.

Onderzoeksthema
Datum

april 2024 t/m maart 2026

SDGs
Projectleider

Benno de Vries

Coördinator Biobased Building Blocks and Products T: +31885257836

Betrokken partners