
Slimmere kwaliteitscontrole met AI
In samenwerking met Biotactical heeft MNEXT het FungAI-project opgezet, waarbij een innovatief AI-systeem is ontwikkeld dat de groei van mycelium automatisch beoordeelt. Het systeem maakt gebruik van gestandaardiseerde beelddata en machine learning om te bepalen of een composiet volledig ontwikkeld is of nog verdere incubatie nodig heeft. Deze aanpak zorgt voor consistente kwaliteit en bespaart waardevolle productietijd.
Van beeldanalyse naar materiaalvoorspelling
Naast kwaliteitscontrole richt FungAI zich op het verbinden van visuele groeikenmerken met de mechanische eigenschappen van MBCs. Op basis van uitgebreide testdata kan het AI-systeem voorspellen hoe sterk of flexibel het materiaal zal zijn. Toekomstig onderzoek zal de nauwkeurigheid van deze voorspellingen verder verhogen door de integratie van Digital Image Correlation (DIC) en biochemische analyses.
Impact en toekomstige stappen
Industriepartner Biotactical gebruikt de technologie al om de productie van biocomposieten te optimaliseren. Het consortium blijft werken aan de verfijning van de AI-modellen en het delen van kennis, zowel binnen het onderwijs als de industrie. FungAI legt de basis voor een duurzame, schaalbare en data-gedreven productie van biomaterialen, die een belangrijke bijdrage levert aan een duurzamere toekomst.
Samenwerking en het Pre-Seed Fund
Het FungAI-project is mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen het lectoraat Biobased Bouwen van MNEXT en het associate lectoraat Generatieve AI van het Perspective in Health lectoraat. Dit partnerschap versterkt de interdisciplinariteit van het project, waarbij kennis uit verschillende domeinen samenkomt om de productie van mycelium biocomposieten te verbeteren. Het project is gefinancierd door het Pre-Seed Fund van Avans Hogeschool, dat kleinschalige, multidisciplinaire onderzoeksprojecten ondersteunt en zo de basis legt voor grotere samenwerkingen en innovaties. FungAI is een uitstekend voorbeeld van hoe het Pre-Seed Fund waardevolle verbindingen maakt tussen onderzoek, onderwijs en de praktijk, met een concrete bijdrage aan de transitie naar duurzame materialen.
september 2024 t/m februari 2025